Behandler du dig selv, som du ønsker, andre skal behandle dig?

Mange af os søger helt naturligt respekt og anerkendelse fra andre mennesker. Det kan blandt andet forklares med begrebet Social Proof, som vi kender fra adfærdspsykologien. Det handler om vores naturlige behov for at føle os som en del af fællesskabet og føle os accepteret af mængden.

Du kender det måske fra dit arbejde, hvor du ønsker, at din leder eller dine kolleger synes, at du gør et godt stykke arbejde. Eller måske er det vigtigt for dig, at dine venner og familie synes du er sjov, sød, omsorgsfuld, betænksom eller lignende.

Det er naturligt at søge anerkendelse fra andre. Det resulterer også i, at vi bruger en masse energi på at vise os fra den bedste side overfor andre. Vi vil gerne være den perfekte partner, forælder, veninde, og så videre. Al vores respekt og anerkendelse lander hos andre – hvilket også er godt – men vi kan nemt glemme os selv i det og må desværre tage til takke med selvkritik og brok over egne mangler.

Men ingen er vel perfekte? Alligevel får venner og familie uendelige mængder af kærlighed. Hvorfor så ikke dig selv?

Mange har en tendens til at tale sig selv ned – ofte ubevidst – med fraser som “hvor er jeg dum”, ”jeg kan alligevel ikke finde ud af det”, ”jeg er ikke god nok”, “det er min skyld det hele” osv. Forestil dig, at du sagde lignende ting til dine venner, familie eller kolleger – eller at de sagde det til dig dagligt. 

 

Respekter dig selv, som du respekterer andre
Hvis du ikke behandler dig selv med respekt for den, du er, hvad får du så ud af, at andre gør det? Du skaber en usynlig mur, der sender andres ros og komplimenter direkte tilbage i panden af dem, fordi du ikke tror på det, de siger. Du har overbevist dig selv om, at du ikke er god nok og ikke fortjener andres ros. 

Jeg kalder det selvmobning. De historier, du fortæller om dig selv, har stor betydning for, hvordan du lever dit liv. Hvordan kan du skabe succes i livet, hvis du mobber dig selv?

Ros og anerkendelse avler motivation og selvtillid. Også når vi får det fra os selv.

 

Giv dig selv 5 minutter:
Tænk engang på, hvordan du omtaler dig selv overfor andre, og hvordan du taler til dig selv? Avler det mere af det gode eller mere af det negative? Har du brug for at tage et valg – lige nu – om at ændre det?

Brug din energi på det positive og fokuser på, hvordan du opnår det, du virkelig ønsker.

Du skaber selv din egen virkelighed ♥

Share

Comments

Rikke

Tak for kanon inspiration og peptalk Lige hvad jeg manglede

Write a Reply or Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.